Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy kézi vagy automata húskeverő vásárlásával
járunk-e jobban, melyikkel milyen tempóban és milyen hatékonysággal lehet húst
keverni. Ebben a cikkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a két
terméktípusról, s megmutatjuk, melyik az a 3 érv, amely miatt érdemes megfontolni az
elektromos húskeverő beszerzését.
Mindkét eszköznek, a kézi és a gépi húskeverőnek is megvannak az előnyei, és ha csak az a
célunk a húskeverővel, hogy otthonra hurka, kolbász, virsli készüljön (nem túl nagy
mennyiségben), akkor bátran választhatjuk a kézi változatot.
Ha azonban kisüzemi vagy ipari felhasználásra szánjuk, több okból is az automata készülék
lesz számunkra az ideális.
Kapacitás
Míg egy kézi keverővel egyszerre csak kis mennyiségű húst tudunk bekeverni, addig
automata társa 5-10, de típustól függően akár 80 kg hús feldolgozására is képes. Üzemi
környezetben rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg, ha elektromos készükékkel
dolgozunk, hiszen nem mindegy, hogy egységnyi mennyiségű alapanyagot több órás, fárasztó
munka árán tudunk bekeverni, vagy ugyanezt a feladatot egy gép végzi el helyettünk néhány
perc leforgása alatt. Ráadásul komolyabb fizikai erőfeszítéseket sem kell beletenni a
folyamatba, hiszen a gép dolgozik, nem mi.
Minőség
A mennyiségre vonatkozó szempont mellett fontos kérdés a minőség is. Otthoni felhasználás
során is mindenki törekszik arra, hogy az elkészült élelmiszer jó minőségű és ízletes legyen, s
lehetőség szerint a látványa is megfeleljen az elvárásainknak. Mindez még fontosabb, ha nem
csupán saját fogyasztásra, hanem üzleti céllal dolgozunk fel élelmiszereket.
Fontos tudni, hogy a gépi húskeverők sokkal hatékonyabban és alaposabban keverik el a
hozzávalókat (a húsokat és a fűszereket), mint a manuálisan működő termékek, aminek
következtében a fűszerek egyenletesen oszlanak el a teljes húsmennyiségben. Vagyis a kész
virsli, kolbász, hurka vagy egyéb húsáru minősége magasabb lesz.
A szabályozható keverési sebesség, amely az automata húskeverő esetében elérhető,
megakadályozza, hogy a keverés során a húsból kicsapódjon a zsír, s a magasabb hőmérséklet
következtében megfőjön. Ha ilyen történik, a megfőtt zsír pépessé válik, ami az élelmiszer
felszeletelése során szemmel is jól látható, illetve fogyasztásnál is érzékelhető.
Ezt a problémát úgy is lehet orvosolni, ha hűtött, 0 fokos hússal dolgozunk, azonban igen
kevés készülék rendelkezik olyan erős villanymotorral, amely megbirkózik azzal a terheléssel,
amelyet a fagyott hús feldolgozása jelent.
Higiéniai szempontokat is érdemes mérlegelni, hiszen a kézi keverés az esetek többségében
azt jelenti, hogy egy hatalmas ládába téve, szó szerint kézzel keverik a húst, ami koronavírus
járvány idején különösen problematikus és veszélyes lehet. Egyes gépek azonban
rendelkeznek kiürítési funkcióval is, melynek célja, hogy ne kézzel kelljen kiszedni belőlük a
húst. Így megakadályozható, hogy az emberi bőrről különféle kórokozók belekerüljenek a
húsba.
Tisztíthatóság
Az automata húskeverők között egyre több olyan terméket találunk, amelyet elemeire
lehet bontani. Ez nem véletlen, hiszen a szétbonthatóság lehetővé teszi az alapos tisztítást
is, amely elengedhetetlen egy húskeverő esetében, hiszen egy konyhai nagygépről van
szó, amelyet élelmiszer feldolgozására használunk. A nem megfelelően tisztított,
szennyezett eszköz könnyen okozhat különféle fertőző betegségeket, ezért érdemes a
higiéniára kiemelt figyelmet fordítani.
Mindezek alapján jól látható, hogy kisüzemi és ipari felhasználásra, vagy ha otthon
szeretnénk nagy mennyiségű húst feldolgozni, az automata húskeverő lehet az ideális
választás.