Légy hatékonyabb: használj automata húskeverőt!

Kisüzemi és ipari húsáru-készítés esetén rendszeresen kell nagy mennyiségű húst feldolgozni. Oda kell figyelni arra, hogy a húskészítmények időben elkészüljenek, de emellett fontos gondot fordítani a termékek minőségére és bizonyos élelmiszerbiztonsági kérdésekre is. Ebben a cikkben elmondjuk, miért hatékonyabb az automata húskeverő, mint a kézi, és hogy mit érdemes tudni erről a nagykonyhai gépről. 

Egészen más szempontokat kell mérlegelni, ha üzemi körülmények között, eladásra készítünk hurkát, virslit, kolbászt és egyéb húskészítményeket, mintha csak otthon szeretnénk néhány kiló húst feldolgozni saját fogyasztásra. 

Élelmiszerbiztonság

Sokan azt gondolhatják, a fő különbség az ipari és a házi húsfeldolgozás között a mennyiség, és valóban, ez is egy fontos tényező, azonban még ennél is fontosabb, hogy aki értékesíti a húskészítményeket (vagy bármilyen élelmiszert), annak fokozott figyelmet kell fordítania a megfelelő higiéniai körülményekre. 

Mit jelent ez a húskeverés esetében? Egyrészt azt, hogy amíg otthon megtehetjük, hogy kézzel belenyúlunk a darált húsba, és manuálisan kikeverjük a fasírtot a vasárnapi ebédhez, addig ipari keretek között ez az eljárás nem megfelelő. 

Nem kell ahhoz koronavírus járvány, hogy bármilyen kórokozó az emberi kézről belekerüljön a húsba, azonban tény, hogy ennek kockázata az elmúlt években meghatványozódott. Ha otthon nyúl bele szabad kézzel egy beteg személy a húsba, legfeljebb 3-4 embert fertőz meg. Ha mindez kiskonyhai, ipari szinten történik, tömegek számára adhatjuk át a fertőzést. 

Automata húskeverés esetén ez a veszély nem áll fenn (az ürítés funkciónak köszönhetően a program lejárta után sem kell kézzel belenyúlni a tartályba). 

Sőt, a gépi keverők javára még egy plusz pont az is, hogy a modern készülékek szétbonthatók, ezáltal alaposan meg lehet őket tisztítani két használat között. A nem megfelelően eltávolított szennyeződések éppúgy betegség forrásai lehetnek, mint a hús kézzel történő elkeverése. 

A keverés egyenletessége

Mindenki megtapasztalta már, hogy bármennyire is igyekezett alaposan elkeverni kézzel a húst és az egyéb hozzávalókat, nem sikerült teljesen egyenletesen eloszlatni a fűszereket az egész mennyiségben. 

Ez az egyenetlenség sokszor fogyasztás közben is érződik – a húskészítmény egyes részein koncentráltabban fordulnak elő fűszerek, míg máshova mintha nem is jutott volna belőlük. Előfordul az is, hogy nemcsak fogyasztáskor szembesülünk ezzel a problémával, hanem már felszeletelésnél is láthatók az élelmiszerben fűszercsomók. 

Automata húskeverő esetében ilyen nem fordulhat elő – a keverőlapátok folyamatos és egyenletes mozgása lehetővé teszi, hogy a hús és a fűszerek megfelelően elkeveredjenek. 

Csupán arra érdemes figyelni, hogy optimális keverési sebességet állítsunk be. Ezzel megelőzhető, hogy a túl magas hőmérséklet következtében megfőjön a húsból kicsapódó zsír, ami pépes állagot eredményezne. 

Az is sokat segít, ha olyan automata húskeverőt választunk, amely elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon a fagyott hússal is. 

Idő és mennyiség 

Ha kézi változatról automata húskeverőre váltunk, hamar szembesülünk azzal, hogy gépi keveréssel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. 

Nagy mennyiségű hús elkeveréséhez sok idő kell – arról nem is beszélve, hogy mennyire fárasztó ipari mennyiségű alapanyagot kézzel feldolgozni. 

Az ipari húskeverő egy olyan nagykonyhai gép, amely jelentős mértékben képes megkönnyíteni már kisüzemi szinten is a húsfeldolgozást, hiszen a manuális keverésnél sokkal rövidebb idő alatt jóval nagyobb tömegű húst tud elkeverni, s még különösebb emberi erőfeszítés sem szükséges hozzá. 

A gépi húskeverők között akad olyan, amely kisebb kapacitással rendelkezik – ezeket akár otthonra is beszerezhetjük, azonban ipari felhasználásra találunk olyan gépet, amely egy óra alatt 4-500 kg húst is elkever. 

A fentiek alapján látható, hogy az automata húskeverő összehasonlíthatatlanul hatékonyabb kézi társánál, így kisüzemi, ipari használatra mindenképpen jobb választásnak bizonyul.