Húskeverés és biztonság 

Kisüzemi és ipari élelmiszer-feldolgozás során könnyen előfordulhatnak balesetek. A nagy tömegű alapanyagok kezelése, a nagykonyhai gépek használata, s esetenként higiéniai hiányosságok mind olyan veszélyforrások, amelyek komoly problémákhoz vezethetnek. Ezek jó része odafigyeléssel és megfelelő eszközök alkalmazásával kiküszöbölhető. Választhatunk például olyan gépeket, amelyek biztonsági funkciókkal rendelkeznek. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet megfelelő automata húskeverő segítségével biztonságossá tenni a húsfeldolgozást. 

Gépi vagy kézi keverés?

Felvetődhet sokakban a kérdés, hogy nem biztonságosabb-e manuálisan elkeverni a húst, hiszen ezáltal megszűnnének a nagykonyhai gépek használata okozta veszélyek. Első hangzásra ez a felvetés jogosnak tűnhet, de érdemes itt több tényezőt is figyelembe venni. 

Például azt, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból egyáltalán nem megfelelő megoldás kisüzemi és ipari húsfeldolgozás során kézzel belenyúlni az élelmiszerbe, hiszen a kezünkön lévő kórokozók ezáltal belekerülnek a húsba, s ha a húskeveréssel foglalkozó kolléga bőrén valamilyen vírus, baktérium vagy gombaféle van, akkor a fertőzést rengeteg embernek átadhatja ilyen módon. 

A gépi keverők közül némelyiknél már találkozhatunk az ürítés funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a feldolgozás befejeztével se kelljen kézzel belenyúlni a tartályba annak kiürítése céljából. 

Szétbonthatóság = könnyebb tisztítás

Még mindig a higiénia témánál maradva fontos szót ejteni az automata húskeverők szétbonthatóságáról. Tanácsos mindenképpen olyan készüléket vásárolni, amelyet használat után elemeire lehet bontani, s azokat könnyen és alaposan meg lehet tisztítani. 

A készüléken hagyott szennyeződések fertőző betegségek forrásai lehetnek, ráadásul az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken sem megy át az a cég, amely nem biztosítja a megfelelő higiéniai körülményeket. 

Biztonsági funkciók

Automata húskeverő használata során két komoly veszélyforrást célszerű figyelembe venni. Az egyik az, hogy a gép esetleges elmozdulása vagy a felborulása súlyos baleseteket okozhat. 

Erre a problémára nyújtanak megoldást a fékezhető kerekek, amelyek megakadályozzák, hogy működés közben a nagykonyhai gép elmozduljon a helyéről. 

A balesetek másik forrása az lehet, ha valaki kézzel belenyúl az éppen dolgozó húskeverő gépbe. Ha zárt tartállyal rendelkező készüléket választunk, már csökken a rizikó, azonban a modern gépek nyitásérzékelővel is rendelkeznek. 

Ez a funkció azért nagyszerű, mert a húskeverő érzékeli azt, hogy a tető felnyílik, s ilyenkor automatikusan leáll a működés. Ha pedig a tetőt lecsukják, az eszköz magától újraindul. 

A leírtak alapján láthatjuk, hogy a megfelelő módszerek és készülékek alkalmazásával a húskeverés közbeni balesetek esélye könnyedén minimálisra csökkenthető. A gépek extra funkcióit emiatt nem szabad olyan tényezőként kezelni, amelyek feleslegesen megdobják a készülékek árait, hiszen ezek teszik lehetővé a gépek biztonságos használatát.