Mi a különbség a húskeverők között?

Azt gondolhatnánk, hogy egyszerű eszközről lévén szó, a piacon kapható, különféle
termékek között alig van különbség. Ez azonban tévedés, hiszen két húskeverő között
sok és fontos különbségek lehetnek, amelyek meghatározhatják akár a felhasználási
területet is. Ahhoz, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő gépet válasszuk, fontos
megismerni az egyes terméktípusok közötti különbségeket.

Működési elv szerint: kézi vs. automata húskeverők

A hagyományos húskeverő gépek manuálisan működtethetők. A keverés a kar folyamatos
forgatása által valósul meg, ellentétben az elektromos modellekkel, amelyek emberi
erőfeszítés nélkül, automata módon végzik el a feldolgozást.
Gyártótól, kapacitástól és más tényezőktől is függ egy húsmixer ára, ám általánosságban
elmondható, hogy a kézi keverők ára alacsonyabb automata társaikéhoz képest, ami
mindenképpen egy plusz pont számukra a manuális eszközök javára.
Ugyanakkor, ha nagyobb mennyiségű hús feldolgozásáról vagy gyakori használatról van szó,
az automata gépek praktikusabbak és egyszerűbben használhatók.
Kisüzemi és ipari területen ez a típus lesz a praktikus, hiszen rövidebb idő alatt nagyobb
húsmennyiséggel birkózik meg, ráadásul az elkészült húsáru minősége is jobb lesz. A
fűszerek ugyanis egyenletesebben keverednek el a hússal, és az állítható keverési sebességgel
kiküszöbölhető, hogy a hús zsírtartalma kicsapódjon, ami pépes állagot eredményezne.

Kialakítás

Többféle kialakítású húskeverő létezik – például találkozhatunk zárt és nyitott hústartállyal
rendelkező eszközökkel. A zárt kialakítás biztonságosabbá teszi a használatot, hiszen ez
esetben nem lehet keverés közben belenyúlni a gépbe. Szintén biztonsági funkció a
nyitásérzékelő is, amely azonnal leállítja a gépet, ha a tető felnyílik.
További különbségek adódhatnak a gép szétszerelhetőségében. Mivel a húskeverővel
élelmiszert dolgozunk fel, nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő higiéniára. Ha a gépet
szétbonthatjuk, alaposabban és könnyebben tudjuk az egyes elemeket megtisztítani.
Érdemes arra is odafigyelni, hogy az élelmiszeriparban kizárólag rozsdamentes anyagot lehet
használni.
A kialakításon belül fontos még szót ejteni a biztonsági funkciókról, amelyek nem minden
eszköznél találhatók meg. Egyes gyártók azonban fékezhető kerekekkel gondoskodnak arról,
hogy a gép ne mozdulhasson el használat közben, a nyitásérzékelő pedig azonnal leállítja a
készüléket, ha a tető felnyílik (lecsukáskor pedig az eszköz automatikusan újraindul).

Kapacitás

Végül, de nem utolsósorban: a legfontosabb különbség az egyes termékek között az, hogy
hány kg hús feldolgozására képesek. Otthoni felhasználásra általában elegendő az 5-10 kg
tömegű hús elkeverésére képes nagykonyhai gép, de léteznek ipari húskeverők is, amelyek
(10 perces ciklusidőt alapul véve) óránként akár 400-500 kg hús bekeverésére is alkalmasak
lehetnek.
A fenti információk birtokában könnyedén megtalálhatjuk a számunkra megfelelő eszközt.