Kézi húskeverés? Ezért felejtsd el!

Ha otthon, kizárólag a család számára készítesz virslit, kolbászt, hurkát, nem túl nagy mennyiségben, megfelelő lehet a kézi húskeverés. Azonban, ha értékesíted a húskészítményeket, akkor jobb, ha nagykonyhai géppel, automata húskeverővel dolgozol. Ebből a cikkből megtudhatod, mi az a 3 ok, amely miatt érdemes teljesen elvetni a kézi húskeverés lehetőségét, és a gépi húskeverőt választani helyette.

A hozzáadott adalékanyagoktól mentes, magas hústartalmú készítményeket egyre többen választják a silány minőségű, áruházláncokban kapható felvágottakkal szemben. Azok, akik ipari mennyiségben dolgozzák fel eladás céljából a húst, meg kell feleljenek a vásárlók elvárásainak, s be kell tartsák az élelmiszerbiztonsági előírásokat is. 

Egészségügyi-higiéniai szempontok

Az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott a higiénia a koronavírus járvány miatt. Ilyen körülmények között még otthon is érdemes törekedni arra, hogy a lehető legminimálisabb mértékben érjünk hozzá kézzel az élelmiszerekhez, mivel fertőzött személy esetében ez egyenes út ahhoz, hogy a betegséget az egész család elkapja. 

Az üzemi körülmények között készült húsárut azonban nem 3-5 fő fogyasztja, hanem egészen nagy tömegek számára okozhat fertőződést. 

Természetesen nemcsak a Covid-19 vírus, hanem számos más vírus, baktérium és más kórokozó is belekerülhet a húsba kézi keverés során, ezért ettől tartózkodni kell, s a lehető legnagyobb gondot fordítani a megfelelő higiéniára. 

Minőségi tényezők 

Már egészen kis tömegű hús kézi keverésénél is megfigyelhető, hogy hosszas és alapos keverés után sem oszlanak el egyenletesen a fűszerek a teljes húsmennyiségben. Ez a probléma kiküszöbölhető az automata húskeverő használatával, amely nagy mennyiségű alapanyag esetén is egyenletes keverést biztosít. 

Hatékonyság

Azok, akik eladásra készítenek húskészítményeket, rendszeresen nagy mennyiségű húst dolgoznak fel. Nem mindegy, hogy ez a művelet egységnyi alapanyag esetén hosszú órákat vagy csupán néhány percet vesz igénybe. Az automata húskeverő egy olyan nagykonyhai gép, amely akár óránként 4-500 kg hús feldolgozására is alkalmas (10 perces ciklusidővel számolva). Az ipari húskeverőkkel tehát rengeteg időt és energiát lehet megspórolni, ami nem elhanyagolható szempont. 

Ipari körülmények között tehát mindenképpen a nagy teljesítményű és kapacitású automata húskeverőt célszerű választani, s búcsút inteni a mai elvárásoknak már nem megfelelő kézi változatnak.