Hogyan válassz húskeverőt?

Annak ellenére, hogy egy viszonylag egyszerűen működő eszközről van szó, sokakban
felvetődik a kérdés, hogy milyen szempontok alapján válasszunk húskeverő gépet. A
piacon számos gyártó képviselteti magát különféle kialakítású és teljesítményű
termékkel, így a választás valóban okozhat fejtörést – különösen annak, aki először
vásárol ilyen gépet. Mutatunk néhány szempontot, amelyet érdemes figyelembe venni
húskeverő gép vásárlása során.

A húskeverő gépeket – legyen szó hagyományos vagy automata húskeverőről – nem csupán
ipari környezetben használják, hiszen sokan ahelyett, hogy a boltban vásárolnák meg a
felvágottakat, otthon készítik el a hurka, kolbász és virsli egészségesebb változatát. A
húskeverő vagy kolbászkeverő gépek segítenek az összetevők (húsok, fűszerek és egyéb
hozzávalók) elkeverésében, amely megfelelő eszköz nélkül – főleg nagy mennyiségű hús
esetén – nehéz és hosszadalmas feladat lenne.


Kézi vs. automata húskeverő
Vásárlás előtt mindenképpen el kell dönteni, hogy kézi vagy elektromos húskeverőt
szeretnénk beszerezni. Manapság egyre elterjedtebbek az automata húskeverők, ami nem
csoda, hiszen mindenféle erőfeszítés nélkül kiváló eredményt lehet velük elérni. Egyenletes
keverést biztosítanak, s kíméletesen bánnak a hússal: nem törik szét, nem pépesítik.
Kapacitás
Nem mindegy, hogy milyen mennyiségű húst szeretnénk feldolgozni – célszerű ennek
megfelelően választani eszközt. Míg egyes modellek 5-10 kg tömegű hús feldolgozására
képesek, addig létezik olyan ipari húskeverő is, amely pl. 80 kg alapanyaggal is megbirkózik.


Kialakítás, anyaghasználat
Mint minden nagykonyhai gép esetén, itt is fontos, hogy az eszköz erős és tartós legyen,
aminek feltétele, hogy kiváló minőségű anyagokból készüljön. A 4, illetve 6 keverőlapáttal
rendelkező modellek már erősnek számítanak, a rozsdamentes acélból készült alkatrészek
pedig biztosítják a hosszú éveken át tartó, kiváló működést.
Mindezen túlmenően fontos szempont lehet az eszköz szétbonthatósága, hiszen ezt teszi
lehetővé, hogy minden használat után alaposan meg tudjuk tisztítani minden tartozékát.


Biztonság
Húsfeldolgozás közben a baleset egy pillanat alatt megtörténhet, különösen egy magasabb
teljesítményű, konyhai nagygép esetében. Mindenképpen célszerű odafigyelni arra, hogy a
húskeverő biztonságosan használható legyen.

A fékezhető kerekek megakadályozzák a gép elmozdulását munka közben, míg a
nyitásérzékelővel ellátott biztonsági zár a gép működését szabályozza, nyitás esetén
lekapcsol.
Amire még a készülékek csomagolásán ellenőrizni, az az IP55 védelem jelölése.


Extra funkciók
Némelyik modell plusz funkciókkal is rendelkezik. Ilyen például az ürítési gomb vagy a
programozható egység forgásirány váltással, időzítővel. Ezek megléte vagy hiánya is
befolyásolhatja a döntést.

A fenti szempontok figyelembe vételével biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő húskeverő
gépet fogunk a kosarunkba rakni.